Söderhallarna

Stockholmsförfattarna hade signering i Söderhallarna i helgen. Det var så roligt att prata med folk som kom förbi, varav vissa också köpte böcker. Det allra roligaste var nog att träffa två författarkollegor, Åsa Larsson och Maria Ernestam. Att jag först inte kände igen dem kan vi väl prata tyst om...

Nu börjar det lugna ner sig efter en intensiv vår. Dags att ladda om inför Crimetime Gotland i augusti. Programmet är inte klart ännu, men jag medverkar fredag och lördag. Spännande och lite nervöst.

Vårmarknad

Igår var det dags för vårmarknaden i Frösunda. Jag var där tillsammans med två andra medlemmar i Täbyförfattarna. Vi stod där bland hundmassörer, kaninhoppare och äggförsäljare. Längst kö var det till våfflorna. Det var mycket folk på plats, många var intresserade och kom förbi för att titta. Även om försäljningen gick lite trögt, så var det en rolig dag. Och första gången jag såg en get i koppel ;)

Nästa evenemang är Bokmässa i Söderhallarna på fredag, återkommer om det.

Äntligen sommar!

Jag var på Akademibokhandeln på Ringen i Stockholm och signerade igår, tillsammans med Anders Blomström som också är med i Stockholmsförfattarna. Det var väldigt glest med besökare, de flesta hastade förbi med jordgubbar och dricka på väg ut i solen. Men det är alltid kul att prata med folk och göra lite reklam.

Idag svettas jag (bokstavligen) över redigeringen. Jag har flyttat runt flera kapitel, vilket är lite bökigt. Rätt som det är så blir det morgon två gånger i samma kapitel till exempel. Det återstår en hel del finputsning innan det är klart. Men det är skönt här ute i solen, man ska inte klaga :)

Redigering, redigering, redigering

Efter en veckas (relativ) semester är det dags att ladda om. Jag har fått tillbaka manuset från lektören, med ett antal punkter att arbeta med. Under den härliga veckan i solen har jag gått och funderat på hur jag ska lösa det och jag har en plan att jobba efter.

Det svåraste just nu är att jag är så trött på hela historien... Kanske för att jag har börjat på trean och den känns mer spännande. Men det är bara att kavla upp ärmarna, jag tror att det kommer att kännas bättre när jag har fått grotta ner mig i det igen.

Det kommer att vara full fart hela våren. Förutom redigeringen har jag ett antal signeringar och andra event att vara med på. Jag ska också gå en utbildning som jag ser mycket fram emot, men mer om det senare ;) Nu får vi bara hoppas att våren verkligen är på gång, det här snöandet duger inte...

Bokomslag

Taxen valde Agatha Christie...

Taxen valde Agatha Christie...

Kulturkollos veckoutmaning handlade om bokomslag. Här är några som jag skulle vilja lyfta fram.

Jag har alltid älskat Agatha Christie och jag har sparat många av pappa böcker. Pingvinerna är ju klassiska men jag gillar också PAN-böckerna. Jag har en hel hög i bokhyllan, gulnade, lite fläckiga, men så fina!

En ganska ny bok som jag snubblade över i höstas är The Particular Appeal of Gillian Pugsley av Susan Örnbratt. Förutom att omslaget är så vansinnigt fint så är det också en fantastisk bok! En kärlekshistoria som utspelar sig i flera olika världsdelar och epoker. Inte min genre egentligen, men jag älskade den!

Sist men inte minst; omslaget till min egen bok. Det är Pica Pica som har gjort det och jag är så himla nöjd :)

Mellantid

Våren tog en paus, men verkar vara på väg tillbaka igen. Här är det också lite paus. Det är mycket på gång, saker som ska bli klara, andra saker som ska falla på plats. Gamla boken, nya boken, kommande aktiviteter och andra roliga saker. Under tiden jobbar jag på med tredje boken. Det är också mycket nätverkande; Täbyförfattarnas novellantologi ska bli klar och Stockholmsförfattarna smider planer.

Nu längtar jag tills det blir vår på riktigt och tills att jobbet drar igång, med ny bok och en massa evenemang. Det får gärna vara lite lugnt ibland, men inte för länge... Full fart framåt!

Tema-läsning

Val McDermid är en av mina absoluta favoritförfattare. Förutom böckerna om Tony Hill har hon skrivit flera andra fantastiska deckare. När jag var i London senast köpte jag hennes version av Northanger Abbey. Jag hade inte hört talas om den förut, men blev nyfiken. Sedan kom jag på att jag nog inte hade läst originalet av Jane Austen, så jag köpte den också för att läsa först. Det ska bli väldigt spännande att jämföra dem :) Kulturkollo har skrivit intressant om Jane Austen, läs gärna.

För ett par år sedan läste jag Death comes to Pemberley, P.D. James fortsättning på Pride and Prejudice. Jag blev lite besviken på den fastän P.D. James är en annan av mina favoritförfattare och jag älskar Pride and Prejudice. Tv-serien var ännu sämre, tyckte jag (men det kan ha varit pga avsaknaden av Colin Firth...).

Jag vet att det finns fler exempel på moderniserade klassiker, har ni några tips? 

Nästa bok

Manus nummer två är skickat till förlaget! Nu är det bara att vänta, det tar ett tag innan jag får återkoppling. Om de gillar det, så kommer det att betyda massor av mer jobb för att få det färdigt. Det vore kanske läge att ta en skrivpaus, göra nåt annat, läsa osv. Men icke... Intrigen till bok nummer tre har börjat snurra i huvudet. Det är dags att ta fram den fina presenten jag fick från mina skrivkurskompisar på releasen i höstas. Ett nytt manus kräver en ny anteckningsbok, det är sedan gammalt ;) Kanske ska jag också försöka komma över tröskeln och börja använda Scrivener, vi får se. Det är många som tycker det är jättebra, så hur svårt kan det vara...

Stockholmsförfattarna

Jag har kommit med i ännu ett trevligt nätverk, Stockholmsförfattarna. Det är ett antal författare som samarbetar med olika event; signeringar, bokbord och föredrag mm. I veckan var jag med på möte för första gången, det var ett härligt och kreativt gäng! Det ska bli väldigt roligt att jobba ihop dem.

I veckan har jag också varit med Täbyförfattarna på ett möte där vi fick presentera oss för Täby kommuns chefer. Vi diskuterade hur vi kan ha nytta av varandra och eventuella samarbeten som kan bli aktuella.

Mycket nätverkande alltså. Det är väldigt givande och en skön kontrast till att sitta ensam vid skrivbordet och slita sitt hår...

Crimetime Gotland 2016

Det blir till att åka till Visby i sommar :) Jag ska medverka i Crimetime, deckarfestivalen som anordnas av Books & Dreams för andra året. Här är en länk till pressmeddelandet. Det står bland annat såhär: 

Klara för festivalen är nu även: Thomas Rydahl (DK), 2015 års vinnare av Nordens största deckarpris, Glasnyckeln, Ingar Johnsrud (NO), Tove Alsterdal, Cilla & Rolf Börjlind, Denise Rudberg, Joakim Zander, Henrik Tord och nya stjärnskotten Carolina Neurath, Camilla Sten, Martin Österdahl, Cecilia Lindblad och deckarduon Olséni & Hansen.

Känns rätt OK faktiskt. Två av mina största idoler, Peter Robinson och Arne Dahl kommer dit, bara en sån sak... Programmet är inte klart ännu, det ska bli spännande att se vilka punkter jag kommer att vara med på.

Inte bara en bok

En bok är inte alltid bara en bok. Och sedan aldrig mer började sin resa som en inbunden bok och därefter även e-bok. Före jul kom en förfrågan om att ge ut den som ljudbok, vilket var jätteroligt.  Och nu i februari fick jag veta att den har blivit tillgänglig som talbok, eftersom den har blivit efterfrågad av personer med läsnedsättning. Det enda som återstår är väl pocket, framåt sommaren eller hösten kanske.

Vilket format föredrar ni? Jag har länge varit en pocketperson. Om man köper många böcker, som jag gör, så blir det ju billigare. De är också lättare att hålla i ;) Men sedan jag lärt känna en hel del författare och köpt deras böcker så har jag börjat uppskatta inbundna böcker mer, och helst signerade.

Oavsett format så är jag jätteglad att så många har köpt, lånat och, inte minst, läst min bok! Tack till alla er :)

Skrivtid

Den senaste veckan har det inte blivit mycket skrivet. Jag har varit upptagen med en massa annat nödvändigt och viktigt. Därför känner jag mig extra stressad nu, att skriva så det ryker. Min egen deadline för första utkastet är mitten av mars. Jag har kommit ungefär 75% så det är inte omöjligt, även om en resa till London kommer emellan. Nej, det är inte synd om mig, jag har det alldeles för bra.

Den sista fjärdedelen är svår att skriva. Det känns som om jag närmar mig slutet för snabbt, jag måste dra ut på det mer. Jag har en struktur att följa, nu gäller det att fylla den med innehåll. Sedan är det dags att gå tillbaka och kolla att allt hänger ihop, särskilt eftersom jag fick för mig att flytta kapitel 14 och lägga det längst fram efter prologen. Jag har också en lista med punkter som ska in på olika ställen.

Bilden ovanför är min målbild. Den är tagen på releasen för Och sedan aldrig mer. Jag tittar på den och tänker på nästa releasefest :)

Recensioner och läsarbrev

Dagens utsikt från mitt fönster

Dagens utsikt från mitt fönster

Att få bra recensioner och fina läsarbrev är det roligaste med att skriva, tror jag. Det ger så mycket energi. Just nu sliter jag med uppföljaren till Och sedan aldrig mer. Det har gått ganska bra hittills, jag har skrivit ungefär 70% (ja, jag räknar ord, som sagt...). Men ibland fastnar man och tvivlar på det man gör. Då kan ett läsarbrev göra hela skillnaden. Till exempel detta:

Tusen Tack, för en, för mig, helt igenom bra, spännande och igenkännande bok. Är bosatt i Vellinge. Kan därför, för mitt “inre öga” känna igen mig gällande adresser, kommunhuset, Polisen etc, etc. Cecilia, Din bok är synnerligen bra skriven. Du väver ihop karaktärer, känslor, intryck och intriger så man ryser. Väntar med spänning på Din nästa bok.

Jag fick också en fin recension i dagensbok.com, här är ett utdrag:

Att lösa grova brott i en liten stad begränsar antalet misstänkta och det behöver sannerligen inte vara något negativt för historien. Och sedan aldrig mer vågar stanna i det lilla. Vi blickar ibland tillbaka fyrtio år tillbaka i tiden men annars rör vi oss mest kring gatorna och stränderna i Skanör. Folk känner till varandra på gott och ont. Det spioneras på grannar och snackas skit. Romanen är fylld av varsamt beskrivna karaktärer som är lätta att hålla isär. Människorna som befolkar sidorna känns levande på ett jordat vis. Det beror till stor del på att dialogerna är många och flyter på.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och skriva ett par tusen ord till. Ha en bra dag allihop!


SmåLit i Jönköping

Bild lånad från Sandra Gustafsson, jag tillsammans med Udo Spånberg och Magnus Jahnsson

Igår var jag på SmåLit, Smålands litteraturfestival i Jönköping. Vi var nio författare från Hoi förlag, inklusive VD Lars Rambe. Det blev väldigt lyckat, en jätterolig dag! Vi hade alla fått tid i Speakers Corner, där vi intervjuade varandra och samtalade två och två. Kamilla Oresvärd och jag pratade om att skriva deckare, varför vi hade valt vissa miljöer och om våra huvudpersoner mm.

Det var mycket folk på plats och många som var intresserade av våra böcker. Festivalen var fint ordnad och kulturhuset Spiran är ett fantastiskt ställe. Jag skulle gärna åka hit igen, om det blir tillfälle :)

Favoritförfattare och boktips

Jag får ibland frågan om vilka som är mina favoritförfattare. Det är en svår fråga, jag har så många... En del författare beundrar jag för att de skriver så bra böcker samtidigt som de verkar vara så bra människor, till exempel: Katarina Wennstam, Arne Dahl, Sara Lövestam, Martina Montelius.

Det finns också författare som jag inte vet så himla mycket om, men som skriver jättebra böcker: Elizabeth George, Peter Robinson, Donna Tartt, Rosamund Lupton, Jonathan Franzen, Tana French, Ann Cleeves (de om Shetland, men inte tv-serien!), Åsa Larsson, Ninni Schulman, Malin Persson Giolito.

En tredje kategori är alla de författare som jag har lärt känna och som både skriver bra böcker och är underbara människor. De är så många så jag vågar inte rabbla upp dem, ifall jag glömmer nån.

Mest deckare alltså, och så har det alltid varit. Från Kitty-böckerna via Agatha Christie och Dorothy Sayers fram till nu. Inte så konstigt att jag skriver deckare...

Facklitteratur

IMG_2138.JPG

När man skriver om polisens arbete, utan att kunna så mycket om det, får man ta till hjälpmedel. Jag fick tips om den här boken, Grundläggande kriminalteknik, så jag beställde hem den. Vissa sidor lämpar sig inte som läsning till frukosten, till exempel det avsnitt som handlar om likfläckar... Men det finns massor av bra information här! Jag har gjort en del anteckningar som är helt normala för en deckarförfattare men som skulle se väldigt suspekta ut för en "vanlig" människa: s. 259 obduktion, s. 282 strypning! 

Att läsa facklitteratur räcker förstås inte för att det ska bli helt korrekt, men det får man leva med. Jag tror det var Leif GW Persson som sa att om man skriver helt realistiskt om polisarbetet blir det för tråkigt för läsaren. Jag bestämmer mig för att det är så :)

 

Att räkna ord

De flesta som skriver känner nog igen denna bild. Jag räknar ord, men man kan lika gärna räkna tecken eller sidor. Det är en smaksak. Jag har siktat in mig på 80-90 000 ord, vilket blir ca 300-330 sidor i en bok. Min första bok var kortare, vilket en del tycker om, medan andra hellre vill ha tegelstenar till böcker.

Är det viktigt att räkna ord (tecken, sidor)? Det är ju ändå innehållet som räknas. Återigen, det är en smaksak. För mig funkar det, då har jag koll på strukturen och vändpunkterna. Jag upptäckte nyligen denna fantastiska genomgång, tack Pia Lerigon! Även om man har läst en massa om dramaturgi och kurvor så behövs alltid en påminnelse och detta var en av de bästa jag har läst :)

Just nu är jag inne i en intensiv skrivperiod och jag har gett mig själv som mål att skriva 10 000 ord i veckan. Det känns inte omöjligt, hittills har jag lyckats. Idag fick jag lite tips om att överleva i skrivbubblan, tack Catrine Tollström! Man skulle kunna tro att jag hänger en del på facebook, men det är bara research... Tillbaks till bubblan nu!

Litteraturfestival i Jönköping

Den 6 februari ska jag vara med på Små lit, Smålands litteraturfestival. Hoi kommer att vara representerade av ett flertal författare och även ha intervjuer och annat på scen. Det ska bli väldigt roligt att komma ut och träffa läsare igen! Jönköping är en fin stad, som man tyvärr oftast åker igenom. Genom mamma så är jag halv smålänning, så det är extra roligt :)

Bor ni i närheten av Jönköping så kom och hälsa på vetja! Det är många spännande författare som deltar, till exempel en av mina personliga favoriter Sara Lövestam. Har ni inte läst Grejen med verb, så gör det. Fascinerande att man kan få grammatik att bli roligt ;)