Inspiration

När man skriver kan man hämta inspiration från alla möjliga håll. Igår kväll var jag på en föreläsning med AC Collin och Elisabet Norin på Psykosyntesakademin. Temat var mammor och döttrar och de pratade bland annat om "hur man kan använda skrivandet för att bearbeta eller fiktionalisera egna och andras upplevelser". Det blev en intressant kväll, jag tog till mig några saker och fick bra tips. För mig blir det lätt så att jag använder egna erfarenheter när jag skriver, utan att det för den skull är självbiografiskt. Det kan vara svårt att veta hur mycket av sig själv man kan använda utan att också få med andra (som kanske inte alls vill vara med).

Nu är snart första veckan av mitt nya liv slut. Jag har haft lite väl mycket inplanerat men ändå hunnit skriva en hel del. Inspirerad av Ann Ljungbergs Skriv-tv har jag gjort en plan för skrivandet, med delmål på vägen till bok nummer två. I eftermiddag är det andra avsnittet. Ni tittar väl, ni som skriver? Sen är det dags för helg, med fortsatt skrivande...

Mitt nya liv

Detta är mitt liv från och med nu. I fredags jobbade jag sista dagen som ekonom och nu ska jag skriva på heltid. Det känns såklart himla bra :) Nu måste jag få in rutiner och disciplin, så att jag inte gör en massa annat (tvätt, facebook, ja ni vet...).

Jag har skrivit ungefär femtio sidor på uppföljaren till Och sedan aldrig mer. Resten finns i huvudet och i synopsis. Jag känner mig väl förberedd för att skriva boken. Men jag måste även lägga tid på att marknadsföra första boken, det görs inte av sig själv. Det är en balansgång, som nästan allt i livet. Nu har jag i alla fall de bästa förutsättningarna och inga ursäkter!

Kommentera gärna :) Klicka på rubriken och skriv.

Säljkurs för författare

I helgen har jag gått en "Exklusiv säljkurs för författare" hos Ewa Åkerlind på Ordberoende förlag. Förutom att vi fick lära oss en massa bra saker så gjorde vi många övningar. Det är så nyttigt att få träna på olika situationer, det får en att tänka efter och själv komma fram till svaren. Det är också värdefullt att få förlagens perspektiv på bokbranschen och författandet. 

Vi var fyra deltagare, vilket var precis lagom. En av de bästa sakerna med att gå kurs är att lära av varandra och få höra de andras erfarenheter. Ann Ljungberg bistod med tips om bl a sociala medier. Vilken toppenhelg!

Hälsning från Goa

Min bok har fått resa en hel del, mycket mer än jag själv på sista tiden. Här är en hälsning från Indien. Tyvärr är det inte mina ben på bilden. Jag hade såklart gärna bytt ut -20 mot detta paradis...

Det är alltid roligt  att få mail och kommentarer från läsare. Jag har förstått att ni är några som ser fram emot nästa bok om Monica och Charlotte. Den är på gång, det lovar jag.

Skicka gärna bilder på boken i olika miljöer, det är så kul att se :)

2015 i bilder

#2015bestnine

#2015bestnine

Tog fram mina nio mest gillade bilder från Instagram via en app. Inte helt oväntat är det boken som står i centrum. Förutom en bild från min födelsedag och en från julafton handlar allt om den. En intervju i Trelleborgs Allehanda, Bokmässan i Göteborg, en bild från en bokhandel och så Books & Dreams med David Lagercrantz och Denise Rudberg bl a. Vilket år det har varit! Nu gäller det att jobba för att 2016 ska se ungefär likadant ut, men med ett annat bokomslag ;)

Rapport från Skåne

Söderslätts Bok & papper, Trelleborg

Söderslätts Bok & papper, Trelleborg

Vilken fantastisk resa det har varit! Jag sålde en hel del böcker, vilket är jätteroligt, men det jag mest kommer att minnas är alla möten:

Den äldre mannen som absolut inte läste deckare, han sa att han var för blödig. Vi pratade länge om gula fläcken och jazzmusiker. Till slut kom vi fram till att man kan dö både av sjukdom och av uttråkning. Han köpte ingen bok men önskade mig lycka till. När han gick därifrån såg han faktiskt både piggare och gladare ut.

Kvinnan i hatt som hade gått skrivkurs och ville skriva om en kvinna som samlade på hattar.

Mannen som bara läste brittiska deckare, helst från 70-talet, hans favorit var Doris Lessing (?). Han köpte ingen bok men önskade mig lycka till.

Mannen som hade problem med sin Samsungtelefon. Vi enades om att iPhone är bättre (nej, jag är inte sponsrad men öppen för förslag…)

Mannen som såg lite filurig ut när han köpte en bok till sin fru. Han berättade att hon avskydde att få böcker i julklapp, men alltid läste hans. Jag sa att hon var väldigt smart som önskade sig andra saker och sedan läste hans böcker.

Paret som en köpte bok till sig själva och överlyckliga tog selfie med mig.

Mannen med ett oräkneligt antal småbarn som for åt alla håll, som ändå stannade och köpte två böcker.

Och så alla vänner och bekanta och bekantas bekanta såklart :)

Jag har lovat att komma tillbaka, helst med en uppföljare. Det får bli mitt nyårslöfte!


Books & Dreams på Oscarsteatern

Carina Nunstedt och jag på scen (bild lånad från Books & Dreams på Facebook)

Carina Nunstedt och jag på scen (bild lånad från Books & Dreams på Facebook)

Äntligen var det dags! Jag var verkligen nervös innan, men när jag kom upp på scenen (via en hemsk brant trappa) så kändes det jättebra! Alla på och bakom scen var så trevliga och välkomnande. Och alla de där hundratals i publiken, dem såg jag inte ens...

(bild lånad från Books & Dreams på Facebook)

(bild lånad från Books & Dreams på Facebook)

I pausen var det dags för signering. Jag sålde några böcker och pratade med flera läsare. Det är så roligt att träffa folk som vill läsa boken och få prata om den!

Här är de övriga författarna i "första akten", Caroline Kepnes, David Lagercrantz och Denise Rudberg. Jag fick tillfälle att prata en del med dem, jättetrevliga allihopa! Fick ett bra tips av Denise, som jag nog ska ta tillvara på ;)

Denna kväll var en fantastisk upplevelse! Jag skulle kunna sitta där på scen hur länge som helst, så roligt var det!

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Bokcafé på bibliotek

I torsdags besökte Täbyförfattarna bokcaféet på Täby kyrkby bibliotek. Vi var sex personer som presenterade oss själva, våra böcker och nätverket. Det kom fler besökare än vad vi hade vågat hoppas på och det blev en jätterolig kväll. Det kommer att bli fler evenemang ihop med Täby kommun framöver.

Med på bilden är Jenny Forsberg, AC Collin, Pia F Davidson, Torgil Rosenberg och Birgitta Backlund från Täbyförfattarna och Täby kommuns Kultur och fritidschef Erik Heribertson. Tack till biblioteket för att ni ordnade detta!

Mycket på gång

Det är mycket som ska hinnas med innan jul. Nu på torsdag den 19 november är det bokkafé på Täby kyrkby bibliotek. Vi är några från Täbyförfattarna som ska dit och prata om våra böcker och om den novellantologi med Täbytema som vi jobbar med.

Den 1 december är det Books & Dreams författarkväll, som jag hoppas att många kommer på.

Därefter är det dags för en Skåneturné. Jag signerar på Hamrelius bokhandel i Malmö fredagen den 18 december kl 12 och på Nils Asps bokhandel i Höllviken samma dag kl 16. På lördagen den 19 är jag i Trelleborg på Söderslätts Bok & papper kl 12. Hoppas vi ses!

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Books & Dreams 1 december

Den 1 december har jag fått chansen att vara med på Books & Dreams författarkväll. Det är ett fantastiskt imponerande gäng som deltar, bl a David Lagercrantz och Denise Rudberg. Den jag är mest spänd på att träffa är Caroline Kepnes. Jag läste hennes debut "You" i somras och det var en väldigt annorlunda och spännande bok.

Detta ska bli så otroligt roligt! Även om jag kommer att känna mig väldigt liten i sällskapet så är jag i alla fall med. Vad som helst kan hända...

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Skrivhandböcker

När man kör fast kan det vara bra att ha en skrivhandbok. Eller flera... Här är min hög. En av de mest sönderlästa är Konsten att döda av Sören Bondeson. Jag hade honom som lärare på en skrivkurs och han är väldigt bra! Boken handlar mycket om att skriva deckare men kan säkert användas av alla.

Skriv på! av Elizabeth George är bra men jag blev ändå lite besviken. Hon är en av mina stora favoritförfattare men jag kunde inte riktigt ta till mig hennes metoder. Det var mycket arbete med att skriva för hand och klippa och klistra osv som inte passar mig.

De andra böckerna är också väldigt bra. De behandlar lite olika delar av skrivandet och bokutgivning. Lyckas som författare av Sölve Dahlgren och Lars Rambe har jag haft stor glädje av, jag lusläste den när jag blivit antagen av Hoi förlag.

Brottets gåta av Val McDermid har jag inte läst ännu. Det är en fackbok om brottsutredningar som jag hoppas kunna ha nytta av. Val är också en av mina favoritförfattare. Böckerna om Tony Hill är väldigt bra på film, men i övrigt föredrar jag faktiskt hennes andra deckare.

Är det någon bok jag har missat? Det finns plats för en eller två till i högen tror jag.

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Signeringar och evenemang

Den 19 november är vi på Täbyförfattarna inbjudna till biblioteket i Täby kyrkby för att prata om böcker. Kom förbi och hälsa på!

Senare i vinter, den 18 och 19 december, har jag planerat in signeringar i Skåne. Det blir Hamrelius bokhandel i Malmö, Nils Asp i Höllviken och Söderslätts bok & papper i Trelleborg. Och kanske några till. Detta ser jag verkligen fram emot, att få åka ner till mina gamla hemtrakter och presentera boken :)

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Vägen hit

Någon gång under sommaren 2009 fick jag för mig att jag skulle kunna skriva en bok. Jag anmälde mig till en kurs, Ordfronts Att skriva krim med Ulla Trenter och Kerstin Matz, våren 2010. Vi gjorde skrivövningar, läste varandras texter och skrev varsin novell. Jag hade jätteroligt, lärde mig massor och fick ett gäng skrivkompisar. 

Tiden gick och manuset hamnade i den virtuella skrivbordslådan. Så småningom tog jag tag i det och anmälde mig till fördjupningskursen med Sören Bondeson. Där höjdes nivån ett snäpp och jag fick lära mig allt om perspektivpersoner, gestaltning mm. Och fick ännu fler skrivkompisar.

Därefter blev det skrivbordslådan igen fram till hösten 2014. Efter Författarkliniken bestämde jag mig för att ge manuset en chans till. Jag gjorde Ann Ljungbergs webbkurs Redigera ditt manus och skickade sedan in till Hoi förlags lektör. Efter ytterligare redigering blev manuset antaget i januari 2015. Vilken känsla det var! Nu började nästa del av arbetet. Fotografering, debutantporträtt till höstkatalogen, omslag och ytterligare några redigeringsrundor med redaktör. Sedan korrekturläsning och väntan på att få hem den färdiga boken.

Efter releasefest och bokmässa följer nu jobb med marknadsföringen. Det ska bokas signeringar och andra evenemang, jag har haft ett antal intervjuer i lokaltidningar och så måste man hänga med på sociala medier. Och skriva en uppföljare... Mycket jobb men så himla roligt :)

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Täbyförfattarna

Förutom att skriva på uppföljaren till Och sedan aldrig mer är jag engagerad i Täbyförfattarna. Vi är ett glatt gäng författare som träffas regelbundet och utbyter erfarenheter. Just nu planerar vi en antologi där flera av oss bidrar med noveller som alla har anknytning till Täby på något sätt. Jag har skrivit en novell som utspelar sig på Roslagsbanan mellan Täby Kyrkby och Mörby Station. Det är nyttigt att bryta av med något annat ibland, och kul att umgås med kollegor! Täbyförfattarna finns på Facebook: @täbyförfattarna

Kommentera gärna. Klicka på rubriken och skriv :)

Inspiration

Vid Falsterbokanalen

Vid Falsterbokanalen

I september var vi nere på Näset. Vi firade bröllopsdag och besökte en bokhandel som säljer min bok. Vi passade också på att göra lite research och få inspiration till kommande bok. En viktig del av handlingen kommer att utspela sig i Ljunghusen, vid Falsterbokanalen. Det är viktigt att veta exakt hur det ser ut där, så att detaljerna blir rätt. Vissa saker kan man hitta på och ibland bör man till och med göra det för att inte peka ut enskilda personer till exempel. I första boken har jag även hittat på en del gatnamn. Men det mesta ska ändå stämma med verkligheten tycker jag.

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)

Läsarbrev och BTJ

Träbron som nämns i första meningen i boken.

Träbron som nämns i första meningen i boken.

Att få brev och mail från läsare är det roligaste som finns! Här är utdrag från några av dem som har hört av sig och som redan har läst boken:

Har läst din bok och längtar redan till nästa. Den var spännande och en bladvändare. 

Trevligt att få läsa en ny författares alster. Din bok var mycket bra, lättläst och inte för tjock. Man blev tidigt nyfiken på de olika personerna och vad som skulle hända. Nu väntar man på nästa bok.

Tack för en mycket trevlig bok, som jag sträckläste! Din bok förgyllde verkligen mina dagar när jag var väldigt nedslagen av olika skäl. Tack!!!! Längtar redan till nästa bok!

Tack själva för att ni hör av er, det betyder mycket!

Idag har varit en mycket bra dag. Jag fick jag också recensionen från BTJ! Man får inte publicera hela, så här kommer ett kort utdrag:

"Miljöskildringen kännetecknas av god blick för hemmiljöer och landskap. På så sätt skapas en närvarokänsla hos läsaren. Det är en intressant debutroman om brott och dess drivkrafter, fokuserat polisarbete och om engagerande människoöden. Språket flyter lätt och följer väl personer och händelser."

Publiceras i BTJ-häftet nr 23, 2015. Lektör Birgitta Thorhag

Valar och skurkpresens

Ann Ljungberg och valen

Ann Ljungberg och valen

Som författare har man alltid något nytt att lära sig. Igår var jag på gestaltningskurs med duktiga Ann Ljungberg. Här visar hon Valen. Förutom att vi fick göra en massa nyttiga skrivövningar, pratade vi bland annat om gestaltning, perspektiv och konflikt. Och skurkpresens (kursiverade stycken ur mördarens perspektiv). Det roliga med kurser är också att man träffar likasinnade, både förlagskollegor och nya trevliga bekantskaper.

Kommentera gärna! Klicka på rubriken och skriv :)