Om mig


Jag har inte alltid velat bli författare, men jag har alltid läst. Jag började tidigt och läste mig igenom alla lämpliga böcker på biblioteket i Skanör och hemma i mina föräldrars bokhyllor. Ganska snart blev jag förtjust i deckare och thrillers, jag började läsa pappas Agatha Christie och Dorothy Sayers på engelska när jag var i tolvårsåldern. Jag läser fortfarande mycket, åtminstone periodvis, och inte alls bara deckare. 

Trots att jag inte alls tyckte om att skriva uppsats i skolan och aldrig hade tänkt mig att bli författare, så måste det ha funnits en latent skrivlust i mig. Den utlösande faktorn var en sommardag år 2010 då jag läste en deckare på stranden i Skanör och plötsligt tänkte att ”det där kan jag göra bättre”. Jag började lite trevande och anmälde mig sedan till en kurs på Ordfront, Att skriva krim. Kursen var jättebra och jag gillade alltihop; övningarna, att hitta på intriger och karaktärer, att pilla med texten. Sedan tog det flera år innan manuset blev klart, men ibland kommer andra delar av livet emellan och man får börja om.

Att skriva handlar för mig mycket om att hitta rätt ord och formuleringar. Det ska passa ihop och bli en helhet. Jag har alltid varit väldigt intresserad av språk. Efter humanistisk linje på gymnasiet läste jag franska på universitetet i Lund. Jag visste inte vad jag ville bli, men jag visste att jag ville jobba med språk på något sätt.  Det blev inte riktigt så, även om jag har haft stor nytta av både franska och engelska, i arbetslivet och privat. I mitt nuvarande arbete är det mest siffror som gäller, med undantag för några små texter till bokslut och liknande.

Jag är uppväxt i Skanör-Falsterbo men har bott nästan hela mitt vuxna liv i Stockholmstrakten, först Danderyd i tjugo år och nu Täby. I boken återvänder jag till min barndoms miljöer som jag känner så väl. Där har jag placerat några människor och deras livsöden. Det ska bli spännande att följa dem och se vad som händer i fortsättningen. Inte ens jag vet allting ännu.

Jag arbetar även som lektör, se länk i menyn.

                                                                              Fotograf: Theresia Köhlin

                                                                              Fotograf: Theresia Köhlin