Bokmässan 2017

Utsikten från mitt hotellrum

Utsikten från mitt hotellrum

Hur ska man summera Bokmässan 2017? Mycket var sig likt; de fantastiska kollegorna i montern, ont i fötterna, trött av ljudnivån och den torra luften. Men mycket var också olikt. På grund av nazisternas (tämligen misslyckade) demonstration minskade antalet besökare med drygt 30 %. Det märktes. Det var inte lika trångt i gångarna. Man kunde gå omkring med en kaffemugg i handen utan att spilla. Bokförsäljningen var sämre än väntat. Jag pratade med besökare som inte kunde ta sig ut från mässan på lördag eftermiddag, de fick vänta tills polisen gav klartecken. Bussar och spårvagnar var inställda, folk kunde inte ta sig hem. Ett tag funderade vi på att ställa in förlagsmiddagen, vi visste inte om vi skulle våga oss ut på stan. Som tur var lugnade det ner sig framåt kvällen och vi hade en supertrevlig middag på GT:s festvåning.

Jag skulle vilja fokusera på det som var roligt i stället. Alla besökare som kom och pratade, som hade hört talas om mina böcker, som hade läst dem. Nya läsare som kom och köpte böcker. Stämningen i montern, med nya och gamla kollegor. Hur fin vår monter var, ny design som ni ser på bilderna. Förlagets stora satsning på ljudböcker och på den danska marknaden. Roliga samtal, om ridbyxor och naglar och bakning och varför barn är rädda för tomten. Hissarna på Gothia som pratar göteborgska (Tjöööör neeedåt). Stefan Sauks intervju i vår monter som han inledde med att sjunga.

Vad har jag lärt mig? Att äta innan mingel, chipsen tar snart slut och plastglasen rymmer mer än man tror. Att ta vara på chanser, de kommer kanske aldrig igen. Att jordärtskockssoppa på danska heter – jordärtskockssoppe. Att det finns gott om sura rönnbär bland bokmässerävarna. Att man aldrig hinner så mycket som man tror. Det är ingen idé att göra listor och tidsscheman, det spricker bara (men åh, vad jag hade velat träffa Val McDermid). Att ta semester även efter bokmässan, för jag blir ändå alltid sjuk. Inte så konstigt när man varit instängd inomhus i fyra dygn med tusentals andra människor och kramat ett stort antal av dem. Slutligen; att jag absolut kommer att åka nästa år igen!

Hoi förlags montermingel, med Anna Wahlgren och Christina Olséni

Hoi förlags montermingel, med Anna Wahlgren och Christina Olséni

Med Maria Isacsson i vår fina monter

Med Maria Isacsson i vår fina monter

Catrine Tollström har release för sin fina bok  Fängsla dina läsare  hos Litterära konsulter.

Catrine Tollström har release för sin fina bok Fängsla dina läsare hos Litterära konsulter.

IMG_0495.jpg
Mingel, mingel, mingel...

Mingel, mingel, mingel...

Signering med Agneta Vorberg och Maria Isacsson. Ja, jag blundar...

Signering med Agneta Vorberg och Maria Isacsson. Ja, jag blundar...

Kerstin Andersson och Stefan Sauk pratar ljudböcker

Kerstin Andersson och Stefan Sauk pratar ljudböcker